پرداخت صورت‌حساب مالیاتی در سامانه مودیان مالیاتی

پرداخت صورت‌حساب مالیاتی در سامانه مودیان مالیاتی این روزها برای بسیاری از مودیان، به یک چالش تبدیل شده است. برای پرداخت صورت‌حساب مالیاتی در این سامانه ابتدا باید در آدرس اینترنتی tp.tax.gov.ir وارد و ثبت نام کنید. قرار است این سامانه به پرداخت مالیات‌ها نظم بدهد، اما در حال حاضر به یک چالش تبدیل شده است؛ به همین دلیل قصد داریم در این مطلب توضیحات کاملی در رابطه با این سامانه و شیوه پرداخت صورت‌حساب‌های مالیاتی در آن، ارائه بدهیم. تمامی صاحبان مشاغل، طبق قانون، موظف هستند تا در این سامانه ثبت‌نام و از طریق این سامانه گزارش‌های خود را ارائه بدهند.

پرداخت صورت حساب مالیاتی

سامانه مودیان مالیاتی، سامانه‌ای است که برای ارائه صورت‌حساب‌های الکترونیکی مودیان مالیاتی ایجاد شده است. این سامانه چهار ویژگی مهم دارد که عبارت است از:

  • تحت مدیریت سازمان مالیاتی کشور قرار دارد.
  • برای هر مودی یک کارپوشه داخل سامانه تعریف می‌شود.
  • به وسیله‌ای که حافظه مالیاتی دارد، متصل می‌گردد.
  • مرجع ثبت، صدور و استعلام صورت‌حساب مالیاتی است.

منظور از پایانه‌های فروشگاهی چیست؟

هر دستگاهی که یکی از سه قابلیت:

  • اتصال به سامانه مودیان مالیاتی
  • صدور صورت حساب مالیاتی الکترونیکی
  • اتصال به شبکه‌های پرداخت رسمی

را داشته باشد، درواقع یک پایانه فروشگاهی به حساب می‌آید.

صورت‌حساب‌های الکترونیکی چیست؟

صورت‌حساب‌های الکترونیکی یکی دیگر از اصطلاحات پرتکرار در این سامانه و قانون است. بر روی صورت‌‌حساب‌های الکترونیکی، شماره منحصر به فرد مالیاتی ثبت شده که در حافظه مالیاتی فروشنده ثبت و ذخیره می‌شود. صورت‌حساب‌های الکترونیکی انواع و الگوهای متنوعی دارد که در ادامه آن‌ها را توضیح خواهیم داد.

  • صورتحساب الکترونیکی نوع اول: این نوع از صورت حساب‌ها شامل، صورت‌حساب‌هایی با اطلاعات کامل نوع فروش، نوع خریدار، تاریخ و زمان صدور، اطلاعات هویتی، مشخصات کالا یا خدمات ارائه شده، واحد سنجش، فی، شرح، سایر عوارض، مقدار پرداخت و نسیه، می‌شود.
  • صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: این نوع صورت حساب، صورت‌حساب‌هایی را شامل می‌شود که اطلاعات کامل فروشنده، اطلاعات کامل کالا، اطلاعات کامل خدمات را دارد و اطلاعاتی در رابطه با خریدار وجود ندارد. این نوع صورت‌حساب نقدی تلقی می‌شود و از بابت آن اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای خرید آن قابل محاسبه نیست.
  • صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: نوع سوم صورت‌حساب‌های الکترونیکی همان رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارت‌خوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت پرداخت که بر حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده یا همان مودی، پذیرفته می‌شود است. در این نوع صورت‌حساب صرفا مبلغ پرداختی و شماره سوئیچ پرداخت، شماره پذیرنده فروشگاهی، شماره پایانه، شماره پیگیری، تاریخ و زمان پرداخت و حداقل مشخصات فروشنده وجود داشته و بخاطر آن‌ها اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل محاسبه نیست.

هر کدام از این سه نوع صورت‌حساب، می‌توانند چندین الگو داشته باشند. این الگوهای صورت‌حساب‌های الکترونیکی شامل موارد زیر می‌شود:

  1. الگوی اول (فروش)
  2. الگوی دوم (فروش ارزی)
  3. الگوی سوم (صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین)
  4. الگوی چهارم (قرارداد پیمانکاری)
  5. الگوی پنجم (قبوض خدماتی)
  6. الگوی ششم (بلیت هواپیما)
  7. الگوی هفتم (صادرات)

حافظه مالیاتی چیست؟

دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی

حافظه مالیاتی به تمامی نرم‌افزارها یا سخت‌افزارها گفته می‌شود که 5 ویژگی زیر را دارا باشند:

  1. به نوعی حافظه الکترونیکی به حساب بیاید.
  2. اطلاعات صورت‌حساب را ثبت و نگهداری می‌کند.
  3. اطلاعات را به سامانه مودیان منتقل می‌کند.
  4. تحت نظارت سازمان امور مالیاتی قرار دارد.
  5. دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی است.

به ازای هر صورت‌حساب الکترونیکی، شماره‌ای 22 کاراکتری صادر می‌شود که شما برای اصلاح یا ابطال یک صورت‌حساب به آن نیاز دارید. اعداد این صورت حساب از چپ به راست به چهار بخش تقسیم می‌شود که عبارت است از:

  • شش کاراکتر اول: شناسه حافظه مالیاتی
  • پنج کاراکتر بعدی: تاریخ صورتحساب
  • ده کاراکتر بعدی: سریال صورتحساب
  • کاراکتر آخر: رقم کنترلی

مراحل ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی کدام است؟

مراحل ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی

ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی به سادگی ثبت‌نام در سایر سامانه‌ها نیست که تنها با ارائه مدارک شناسایی و احراز هویت بتوانید به تمامی امکانات مورد نظر خود دسترسی داشته باشید و لازم است برای استفاده و ثبت‌نام در این سامانه و ایجاد امکان ارسال صورت‌حساب الکترونیکی به این سامانه، مراحل زیر را انجام دهید:

  1. ثبت‌نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
  2. دریافت گواهی امضای الکترونیک
  3. دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
  4. دریافت شناسه کالاها و خدمات
  5. ثبت نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده

برای ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی، قبل از هرچیز باید در نظام مالیاتی ثبت‌نام کنید و پرونده مالیاتی تشکیل دهید. به احتمال بسیار زیاد، قبلا این کار را انجام داده‌اید تا بتوانید مالیات عملکرد سالانه خود را پرداخت کنید. اما در صورتی که هنوز پرونده مالیاتی خود را در سامانه ملی خدمات مالیاتی تشکیل نداده‌اید، باید برای ثبت نام به سایت www. y.tax.gov.ir مراجعه کنید. پس از ثبت‌نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده، لازم است برای دریافت گواهی امضا الکترونیک اقدام کنید. برای دریافت گواهی امضا الکترونیک، ابتدا باید وارد سایت www.gica.ir شده و پس از ورود به آن بر روی “درخواست صدور گواهی امضای الکترونیک” کلیک کنید و مراحل ثبت نام و احراز هویت را انجام دهید. در همین سایت یک کد رهگیری به شما داده می‌شود که باید با آن به یکی از دفاتر پیشخوان دولت رفته و توکن امضای الکترونیک که چیزی شبیه فلش مموری است، دریافت کنید.

شما می‌توانید از این توکن برای استخراج کلید عمومی سامانه مؤدیان استفاده کرده تا از طریق این کلید، شناسه یکتای حافظه مالیاتی خودتان را دریافت کنید. برای این کار، پس از استخراج کلید عمومی سامانه مؤدیان، به با ورود به درگاه ملی خدمات مالیاتی به نشانی www.my.tax.gov.ir میتوانید به این کارپوشه وارد شده و با کلیک روی گزینه “شناسه های یکتا حافظه مالیاتی” در سمت راست صفحه، امکان بارگذاری فایل کلید عمومی و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی ایجاد می‌شود. بعد از دریافت کد یکتای حافظه مالیاتی، باید با داشتن این کد به یکی از دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و با ارائه مدارک آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات شخص حقوقی، توکن سامانه مودیان خود را دریافت کنید.

پس از دریافت توکن سامانه مودیان، لازم است با مفهوم دریافت شناسه کالا و خدمات آشنا بشوید. شناسه کالا و خدمات در واقع به کدهایی گفته می‌شود که سازمان امور مالیاتی به کالاها و خدمات گوناگون اختصاص داده است. شناسه کالا و خدمات به دو نوع هستند که عبارت است از:

  • شناسه عمومی کالا و خدمات
  • شناسه خصوصی کالا و خدمات

لازم به ذکر است طبق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، در حال حاضر، برای ارسال شناسه خصوصی الزامی نیست و مؤدیان مالیاتی باید فقط از شناسه عمومی کالا استفاده کنند. شناسه عمومی کالا‌ها و خدمات، شامل لیستی از تمام کالاها، خدمات و شناسه مربوط به آن‌ها می‌شود و این لیست به این دلیل اهمیت دارد که شما باید بررسی کنید که شناسه عمومی کالا و خدماتی که ارائه می‌دهید در این لیست وجود داشته باشد تا بتوانید از آن استفاده کنید؛ برای این کار به نشانی www.stuffid.tax.gov.ir مراجعه کرده و شناسه کالا و خدماتی را که ارائه می‌دهید، دریافت کنید. در صورتی که شناسه کالا و خدمات مورد نظر شما در این سایت وجود نداشت، باید به سامانه جامع تجارت به نشانی www.ntsw.ir مراجعه کرده و برای کالا و خدمات خودتان شناسه کالا دریافت کنید.

در نهایت نحوه ارسال فاکتور در سامانه مؤدیان، مهم‌ترین عملیاتی است که به عنوان مودی باید آن را انجام دهید. برای انجام این کار می توانید از 3 روش استفاده کنید:

  • ارسال مستقیم توسط مؤدی (از طریق اتصال میان نرم‌افزار فروشگاهی و )
  • ارسال توسط شرکت های معتمد
  • ارسال توسط سامانه های دولتی

بله، تمامی صاحبان مشاغل، طبق قانون، موظف هستند تا در این سامانه ثبت‌نام و از طریق این سامانه گزارشات خود را ارائه بدهند. سازمان امور مالیاتی جرائم بسیار سنگینی را برای مودیانی که این قانون را رعایت نمی‌کنند در نظر گرفته است که برابر با ده درصد فروش مودی است. تخلفاتی که به آن‌ها جریمه تعلق می‌گیرد عبارت است از:

  • عدم عضویت در سامانه مودیان
  • عدم استفاده از پایانه فروشگاهی
  • عدم استفاده از حافظه مالیاتی
  • استفاده از حافظه مالیاتی دیگران برای خود
  • استفاده از حافظه مالیاتی خود برای دیگران
  • عدم اعلام شماره‌حساب‌های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی را با آن‌ها انجام می‌دهد

بله، اما ابتدا باید وارد سایت www.gica.ir شده و درخواست کد یکتای مالیاتی خود را ثبت کنید. پس صادر شدن باید به یکی از دفاتر پیشخوان دولت رفته و توکن امضای الکترونیک که چیزی شبیه فلش مموری است، دریافت کنید.

توکن یکتای الکترونیکی

صدور گواهی الکترونیکی

دریافت گواهی الکترونیکی

مهلت ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی تمدید شد و مودیان مالیاتی تا آخر تیر ماه 1402 مهلت دارند تا فرایند ثبت‌نام خود را در سامانه مودیان مالیاتی تکمیل کنند.

بخشی از متن مصوبه کارگروه راهبری سامانه مودیان درخصوص تمدید مهلت ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی به شرح زیر است:

” با عنایت به درخواست‌های مکرر مودیان و نظر به چالش‌ها و مشکلات مودیان در جریان ارسال صورت‌حساب‌های الکترونیکی صادر شده ایشان به سامانه مودیان و عدم ارسال برخی صورتحساب‌ها در موعد مقرر و باتوجه به اختیارات کارگروه راهبری سامانه مودیان موضوع ماده یک قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، سامانه اشعاری برای صورتحساب‌های صادره تا پایان خرداد ماه 1402 که در مهلت مقرر به سامانه مودیان ارسال نشده‌است تا 31/04/1402 در دسترس مودیان مذکور قرار گرفته و صورتحساب‌های الکترونیکی ارسال شده توسط مودیان تا مهلت زمانی یاد شده به عنوان صورتحساب‌های ارسالی در موعد مقرر پذیرفته می‌شود.”