بزرگان صنعت خرده فروشی جهانوالمارت آمریکا، کارفور فرانسه، تسکو انگلستانمولفان: مایکل لوی، بارتون ویتس گردآوری و ترجمه : غلامرضا عباسی، معصومه امیدی، علی ذوقی ناشر: موسسه کتاب مهربان نشر سال انتشار : پاییز 1391 |
قدمت فروشگاههای زنجیرهای بزرگ در ایران به یک قرن نمیرسد. در حال حاضر بسیاری از فروشگاههای بزرگ زنجیرهای همچون شهر و روستا، قدس، کوثر و کوروش به فعالیت خود خاتمه داده و جای خود را به فروشگاههای جدید همچون هایپرسان، هایپراستار، مگامال، یاس، بال، پدیده، شیرین عسل، پروما، دیاکو، کالاشهر و غیره دادهاند.
فروشگاههای بزرگی همچون اتکا، رفاه، شهروند، سپه و فرهنگیان هم با بهکارگیری استراتژیهای متفاوت و ماموریتهای متنوع در حال فعالیت و بعضا تحول و توسعه میباشند. همانطور که میدانیم نقش فروشگاههای بزرگ زنجیرهای در چرخه اقتصاد کلان یک اقتصاد متعادل، بسیار حیاتی و میتوان یکی از سه ستون اصلی آن دانست. تولید، توزیع و مصرف سه بخش اساسی یک اقتصاد میباشد که بروز ضعف در هر بخش به همان میزان عامل بیماری یک اقتصاد خواهد شد و شدت آن را افزایش خواهد داد.
اگر کشوری دارای صنایع تولیدی توانمند بوده و از سوی دیگر مصرفکنندگانی با قدرت خرید متوسط و بالا داشته باشد ولی از نظام توزیع سنتی و صنفی پراکنده و غیر منسجم برخوردار باشد، شک نباید کرد که این اقتصاد دچار بیماری تورم و افزایش سطح عمومی قیمتها و نارضایتی عمومی خواهد شد. به نوعی میتوان گفت که کارامدی زنجیره توزیع یک اقتصاد در مسایل سیاسی آن به شدت اثر گذار میباشد. اقتصاد ایران که از این موضوع به شدت رنج میبرد معمولا دچار بیثباتی ناخواسته در قیمت برخی کالاهای اساسی میشود. ظهور و بروز این موضوع معمولا در ایام خاص همچون اواخر شهریور ماه و اوایل مهر ماه، اواخر سال و شب عید، ایام ماه مبارک رمضان و … به اوج خود میرسد.
به همین دلیل اصلاح نظام توزیع جزء برنامههای اصلی طرح تحول عظیم اقتصادی قرار گرفته و اقتصاد کشورمان ناگزیر از اصلاح این زنجیره پهناور توزیع میباشد. یکی از راهکارهای عملی دستیابی به این مهم، توسعه علمی فروشگاههای بزرگ زنجیرهای به شکلی کاملا مدرن و متناسب با نیازهای فعلی و آتی مشتریان است. پیش درآمد این توسعه ایجاد زیر ساختها و بسترهای مناسب علمی، پژوهشی، مهندسی و فرهنگی آن میباشد. به عقیده نگارنده، دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی وظیفه تولید دانش در صنعت خردهفروشی و پرورش کارکنان و مدیران ماهر و شاغل در آن را دارند.
مراکز عمرانی و مهندسی به نوبه خود میبایست دانش فنی و معماری ساخت و راهاندازی ابر فروشگاهها را عملیاتی نموده و سپس رسانهها و کانالهای ارتباط جمعی با اقدامات اطلاعرسانی خود فرهنگ خرید از فروشگاههای بزرگ را نهادینه نمایند . دولت محترم هم میبایست با حمایت واقعی از بخش خصوصی موجبات توسعه این صنعت و هرچه رقابتی تر شدن آن را فراهم سازد .
فصل اول: سه قول خرده فروشی جهان در یک نگاه
فصل دوم: آشنایی با گروه فروشگاه های تسکو انگلیس
فصل سوم: آشنایی با گروه فروشگاه های کارفور فرانسه
فصل چهارم: آشنایی با وال مارت، بزرگترین خرده فروش جهان
ضمیمه یک: بیانیه اخلاقی بزرگترین خردهفروشی جهان ضمیمه دو: اولین واژهنامه تخصصی انگلیسی به فارسی فروشگاهی |