فرآیندهای فروشگاهی با RFID
RFID یا سیستم شناسایی با استفاده از فرکانس رادیویی (Radio Frequency Identification)، فناوریای است که این روزها در فروشگاههای بزرگ بهکار گرفته میشود تا فرآیندهای فروشگاهی را تسریع بخشیده و تجربه خرید لذتبخشتری را برای مشتریان ایجاد نماید. در ادامه بیشتر با نحوه کار RFID در فروشگاههای زنجیرهای و هایپرمارکتها و مزایای آن آشنا میشویم.
تصور کنید مشتری وارد فروشگاه شما شده و اقلام مورد نیازش را در داخل چرخ دستی یا سبد خرید قرار میدهد پس از آن نوبت به صندوقدار میرسد که باید بارکد تک تک کالاها را با استفاده از بارکدخوان خوانده و وارد سیستم کند که کاری زمانبر است و اغلب از آنجا که در فروشگاههای زنجیرهای و هایپرمارکتها تعداد اقلامی که مشتریان خریداری میکنند زیاد است، صفهای طولانیای در فروشگاههای زنجیرهایتشکیل میشود و تجربه ناخوشایندی از خرید برای مشتریان به جا میگذارد. گاهی اوقات نیز مخدوش شدن علائم بارکد، از خواندن اطلاعات جلوگیری میکند که این خود موجب مشکلات بیشتری میشود.
اما با فناوری RFID دیگر نیاز نیست مشتری در صفهای طولانی بایستد یا حتی نیاز نیست کالاها را به صندوقدار و نگهبان نشان دهد. در این فناوری از بارکد به شکل برچسب معمولی استفاده نمیشود ، RFID با فرستان علائم رادیویی، تمامی اطلاعات جاری خود از قبیل تعداد، قیمت، وزن و… را به کامپیوترهای موجود در درهای خروجی مخابره میکند. تگهای RFID دارای دو بخش تراشه و آنتن هستند که عملکرد بسیار سادهای دارند؛ تراشه اطلاعات را از طریق آنتن منتشر میکند و حسگرهایی در اطراف قرار دارند که اطلاعات را دریافت میکنند.از جمله مهمترین محاسن آن کاهش سرقت یا دزدی و محاسبه سریعتر تعداد کالاهای موجود در انبار بدون نیاز به نیروهای انسانی است.
بطور کلی RFID یا سیستم شناسایی با استفاده از فرکانس رادیویی سامانه ی شناسایی بیسیمی است که قادر به تبادل دادهها بهوسیله برقراری اطلاعات بین یک تگکه به یک کالا ، شی یا … متصل شده است و یک بازخوان(Reader) میباشد. اصولاً سامانههایRFID از سیگنالهای الکترونیکی و الکترومغناطیسی برای خواندن و نوشتن دادهها بدون تماس بهره گیری میکنند.
Tag ها وسیله شناسایی متصل شده به کالایی است که ما میخواهیم آن را ردیابی کنیم و بازخوانها (Reader)وسایلی هستند که حضور برچسبها را در محیط تشخیص داده و اطلاعات ذخیره شده در آنها را بازیابی میکنند. با توجه به اینکه این سیستمها بر مبنای تغییرات امواج مغناطیسی و یا فرکانسهای رادیویی کار میکنند، جهت تقویت سیگنالهای موجود در محیط گاهی اوقات از آنتن (تقویت کننده سیگنال) نیز استفاده میشود.
مزایای استفاده از RFID
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد RFID مزایای دیگری نیز دارد که میتواند در تسریع فرآیندهای فروشگاهی کمک کند.
RFID تنها تکنولوژی شناسایی کاملا اتومات است. بارکدها بسیار خوب هستند اما معمولا نیاز است فردی آنها را اسکن کند. در مقابل، سیستمهای RFID میتوانند بدون نیاز به دخالت انسان، اطلاعات را جمعآوری نمایند. این امر بدین معناست که استفاده از RFID نسبت به اسکن کردن بارکدها یا اجرای هر فرآیند و پردازش دستی دیگر، هزینه کمتری در پی دارد.
RFID به طور معمول به هیچ صف بازبینیای نیاز ندارد. به طور مثال اگر قرار باشد 60 قلم از یک کالا تحویل بگیرید، لازم است تک تک جعبهها را باز کنید و به صورت دستی بشمارید یا بارکد هر کدام را اسکن کنید تا مشخص شود که دقیقا 60 عدد است و همان محصول مورد نظر است اما با RFID میتوانید در عرض چند ثانیه تمامی اطلاعات را بخوانید که این امر میتواند فرآیندهای انبارداری نیز تسریع بخشد.
RFID دقیق است. در استفاده از بارکد معمولا نیاز است تا افرادی آن را اسکن کنند و در برخی اوقات افراد فراموش میکنند این کار را انجام دهند یا بارکد اشتباهی را اسکن میکنند. درنتیجه سیستمهای IT به طور مکرر اطلاعات بدی پیدا میکنند. زمانیکه راهکار RFID به طور مناسبی بهکار گرفته شود، معمولا به شدت دقیق هستند و دادههایی که در مدیریت کالا، مدیریت انبار و سایر سیستمهای فروشگاهی ذخیره میشوند بسیار دقیق و قابل اطمینان هستند که این امر به تصمیمهای تجاری بهتر منجر میشود.
ابتدا فروشگاههای زنجیرهای بزرگی در جهان چون وال مارت و مک دونالد شروع به استفاده از این تکنولوژی کردند و در ایران نیز شرکت نرمافزاری کیان نور رایانه چنین سیستمی را با نرمافزار جامع مدیریت فروش فروشگاهی کیان برای فروشگاههای زنجیرهای دکتلون (DECATHLON) پیادهسازی کرده است.