گیمیفیکیشن و کاربرد آن در کسب وکار
گیمیفیکیشن یا اصطلاحاتی چون “بازیانگاری” و “بازیوارسازی” ، عباراتی است که این روزها زیاد به گوش میخورد. اگر تا به حال چیزی از آن نشنیدهاید، گیمیفیکیشن یک استراتژی کسب وکار است که در آن تکنیکهای بازیسازی را در نرمافزارهایی غیر از نرمافزارهای بازی پیاده میکنند تا رفتار خاصی را در کاربر ایجاد نمایند. گیمیفیکیشن مسیری است برای دستیابی به اهدافی که شرکت تنظیم کردهاست و نه تنها به شرکتهای بزرگ و جهانی کمک میکند بلکه ابزاری است که کسب وکارهای کوچک به راحتی میتوانند آن را به خدمت گیرند و با نوآوری به رقابت با برندهای بزرگ بپردازند. تا انتهای متن همراه باشید تا با جزئیات بیشتر به تعریف گیمیفیکیشن و کاربردهای آن در کسب وکار بپردازیم.
گیمیفیکیشن چیست؟
به بیان ساده، گیمیفیکیشن فرآیندی است که طی آن مکانیک بازی را در چیزی که اکنون وجود دارد، پیاده میکنند تا افراد را به مشارکت، سرگرمی و وفاداری ترغیب نماید و تقریبا می تواند هر چیزی باشد، از وب سایت شما گرفته تا شبکه های اجتماعی، کارهای روزمره، سرگرمی مشتریان و غیره.
گیمیفیکیشن المانهای طراحی بازی را در اپلیکیشنها و مواردی غیر از بازی معرفی می کند تا آنها را جذابتر و سرگرمکنندهتر نماید؛ از رقابت، امتیازدهی، دستاورد، قوانین بازی و وضعیت استفاده میکند تا افراد را به فعالیت وادارد. احتمالا تا به حال نمونههایی ازآن را دیدهاید، نمونه رایج آن چیزی است که در اکثر فروشگاههای زنجیرهای رخ میدهد؛ مشتری با توجه به میزان خریدهایی که دارد امتیاز میگیرد و با توجه به امتیازها می تواند ارتقا سطح پیدا کند مثلا از حالت برنزی به نقرهای، طلایی و… درآید و با توجه به سطحی که دارد از یک سری مزایا بهرهمند شود.
مکانیک بازی چیست؟
مولفههای یک بازی را مکانیک بازی مینامند. در گیمیفیکیشن مجموعه مناسبی از مکانیکهای بازی بهکاربرده میشود تا کاربر را ترغیب و تشویق نماید.
ده مکانیک بازی زیر برای دستیابی به هدف مطلوب و دلخواه، با ترکیبهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد:
- بازخورد سریع
- شفافیت
- اهداف
- مدالها
- ارتقا سطح
- امتیازدهی
- رقابت
- همکاری
- اشتراک
- امتیازات
گیمیفیکیشن چطور میتواند به کسب وکارهایی کوچک کمک کند؟
گیمیفیکیشن با ایجاد انگیزهای که باید چیزی فراترازانگیزه مالی باشد، کارمندان و مشتریان را به فعالیت وامیدارد، درنتیجه میزان مشارکت در شبکههای اجتماعی بالاتر میرود، میزان ترافیک وبسایت افزایش پیدا میکند و احتمالا زمان لازم برای رفتن از حالت آزمایشی رایگان به خرید، کاهش پیدا میکند.همچنین نتایج ثابت شده و محسوسی را میدهد که میتوان با ابزارهای تحلیلی آنها رو مورد محاسبه وبررسی قرار داد.علاوه بر این موارد، گیمیفیکیشن باید تکمیلکننده سایر سیستمهای موجود باشد نه اینکه جایگزین آنها گردد.
برای آنکه گیمیفیکیشن یک راهحل موفق و نتیجهبخش باشد باید به نحو خوبی طراحی واجرا گردد. باید از روشهای مختلف برای جمعآوری اطلاعات استفاده کرد و از اطلاعات بدست آمده نه تنها برای ارتقا کسب وکار بلکه برای ارتقا خود اپلیکیشن نیز استفادهکرد. گیمیفیکیشن یک اکسیر نیست که به طرز سحرانگیزی همه چیز را بهبود بخشد اما ثابت شده ابزار خوبی است برای بهبود میزان تعامل و مشارکت کارمندان و مشتریان، البته سرگرمکننده هم هست.
درست است شرکتهای بزرگ که به نوعی رقبای کسب وکارهای کوچک هستند از گیمیفیکیشن استفاده می کنند اما این امر نباید مانعی برای کسب وکارهای کوچک به حساب آید، آنها نیز میتوانند با استفاده از خلاقیت به نوعی سرگرمکننده و جذاب از گیمیفیکیشن در کار خود بهره ببرند تا کارمندان و مشتریان را به مشارکت هرچه بیشتر ترغیب نمایند.