هر آنچه درباره فروشگاه زنجیرهای باید بدانید
فروشگاه زنجیرهای به فروشگاههای مرتبط به هم گفته میشود که شعب آن در نقاط مختلف، تحت یک مرکزیت و مدیریت قوی اداره میگردند. فروشگاههای زنجیرهای با ارائه خدمات و محصولات باکیفیت، توانستهاند جایگاه ویژهای در بازار به دست آورند و از همین رو، امروزه، نقش بسیار مهمی در تامین نیازهای روزمره مردم ایفا میکنند و روز به روز نقش آنها پررنگتر میشود و حوزه فعالیت آنها نیز گسترش بیشتری پیدا میکنند. مطلب پیش رو برای افرادی که در دنیای فروشگاههای زنجیرهای صنعت ریتیل فعالیت میکنند یا قصد دارند وارد این دنیا شوند، آماده شده تا با بررسی جوانب مختلف، چالشها و نکات کلیدی این صنعت، مسیر موفقیت همواری پیش رو داشته باشند.
فروشگاه زنجیرهای چیست؟
فروشگاههای زنجیرهای، از چندین فروشگاه تشکیل شده که توسط یک شرکت واحد مرکزی، تحت مالکیت، نام تجاری و مدیریت واحد فعالیت میکنند. در حقیقیت کلیه فعالیتهای تبلیغاتی، خرید، توزیع و ارائه استراتژیهای فروش به صورت یک فرماندهی واحد انجام میشود. این فروشگاهها میتوانند فعالیتهای اقتصادی خود را در دو بخش عمده فروشی و خرده فروشی قرار دهند. ویژگیهای مشترکی میان فروشگاههای زنجیرهای وجود دارد. از طرفی زنجیرههای هر فروشگاه، باید طبق قوانین مشخصی فعالیت کند که به صورت متمرکز مدیریت میشوند. فروشگاههای زنجیرهای، به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتاند از:
برخی از ویژگیها که در تمام چین استورها مشترک است عبارتند از:
storeها با ارائه محصولات متنوع و خدمات باکیفیت، جایگاه ویژهای در زندگی مردم و بازار جهانی پیدا کردهاند و در حال حاضر نقش مهمی در اقتصاد جامعه نیز دارند. این فروشگاهها در حوزههای مختلف خوار و بار فروشی، آرایشی و بهداشتی، سوپرمارکتی، پوشاک، رستوران، لوازم خانه و … فعالیت میکنند.
از معروفترین فروشگاههای زنجیرهای در سطح جهانی میتوان به والمارت (Walmart) بزرگترین فروشگاه زنجیرهای که محصولات متنوعی از مواد غذایی تا لوازم الکترونیکی را ارائه میدهد، آمازون (Amazon) که با ترکیب فروشگاههای آنلاین و فیزیکی به یکی از پیشروان صنعت خردهفروشی زنجیرهای تبدیل شدهاست، استارباکس (Starbucks) که کافه زنجیرهای با تجربه مشتری یکنواخت در سراسر جهان است و ایکیا (IKEA) فروشگاه زنجیرهای تخصصی در زمینه مبلمان و لوازم خانگی که به دلیل طراحیهای مدرن و قیمتهای مقرونبهصرفه شناخته شده است، اشاره کرد.
معروفترین فروشگاههای زنجیرهای ایرانی را نیز پیش از این به بررسی کردهایم و به شما پیشنهاد میکنیم جهت شناخت بیشتر آنها و کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بازار ریتیل در ایران، نگاه کوتاهی به آنها بیندازید.
تاریخچه فروشگاههای زنجیرهای
در اواخر قرن 19 میلادی، پس انقلاب صنعتی فرانسه با گسترش شهرها و افزایش جمعیت، نیازهای مردم دستخوش تغییراتی اساسی شده و نیازهای فروشگاهی مردم شهرها ،گسترش یافت. از همین رو نمونههای اولیه این فروشگاهها مانند هایپرمارکتهای Marshal Field’s در شیکاگو و R.H. Macy & Co. در نیویورک به وجود آمدند.
طولی نکشید که فروشگاههای زنجیرهای در آمریکا با سرعت زیادی افزایش پیدا کردند و تا سال 1929 نزدیک به 22 درصد کل خردهفروشی در این کشور توسط فروشگاههای زنجیرهای انجام میشد. در این حین فروشگاههای زنجیرهای از فروشگاههای خرده فروشی خوار و بار و ارزاق به حوزههای دیگر از جمله بخش توزیع دخانیات، دارو و رستوران وارد شدند. دلیل اصلی استقبال از این فروشگاهها، قیمتهای نسبتا پایین اجناس آنها بود؛ به همین دلیل فروشگاههای زنجیرهای برای حفظ مزیت رقابتی خود و رقابت در ارائه کالا با قیمت پایینتر، انبارها و شبکه های پخش و واحدهای بستهبندی ایجاد کردند تا با یکپارچگی زنجیره تامین هزینهها را کاهش داده و بتوانند کالاها را با قیمت پایینتری به مردم ارائه کنند.
یکی دیگر از عواملی که مشتریان را به سوی این فروشگاهها فرا میخواند، امکان گردش خریداران در فروشگاه، دیدن انواع محصولات و قدرت انتخاب مشتری، که اصطلاحا به آن self service میگویند، بود. همچنین در این فروشگاهها، تمایزی بین خریداران در نظر گرفته نمیشد، همین امر هم موجب استقبال اقشار طبقه پایین و هم طبقه بالا از این فروشگاهها میشد.
در این سالها شرکتهایی مانند A&P (The Great Atlantic & Pacific Tea Company) در آمریکا متولد شدند که فروشگاههای زنجیرهای مدرن به شمار میرفتند و محصولات متنوعی را با قیمتهای رقابتی ارائه میدادند. پس از آن، تا سال 1950 فروشگاههایی از جمله Kroger وSafeway در آمریکا متولد شده و رشد چشمگیری پیدا کردند.
موفقیت این فروشگاهها در آمریکا موجب شد تا فروشگاههای زنجیرهای از قاره آمریکا فراتر روند و فروشگاههایی، از جمله فروشگاه Tesco، در انگلستان راهاندازی شود. در بین سالهای 1960 تا 1980 فروشگاههای خردهفروشی در حوزههای تخصصی به وجود آمدند. به طور مثال فروشگاههای Toys “R” Us و The Home Depot از جمله چین استورهایی بودند که در زمینههای خاصی مانند اسباببازی و ابزار فعالیت میکردند. لازم به ذکر است، بزرگترین و معروفترین فروشگاه زنجیرهای جهان در سال 1962 توسط سام والتون، با نام تجاری والمارت تاسیس شد. وال مارت با تمرکز بر کاهش هزینهها و ارائه قیمتهای پایین، توانست سریعا به یکی از بزرگترین فروشگاههای زنجیرهای تخفیفی در جهان تبدیل شود.
از همان سالها، برای اولین بار، فروشگاههای زنجیرهای وارد دنیای رقابت در ایجاد سوپرمارکتهای امروزی شدند. این فروشگاهها که عموما در حومه شهرها قرار داشتند، فروشگاههای بزگتری بوده و تنوع کالاهای قابل فروش در آنها نیز بیشتر از فروشگاههای قبلی بود. وسعت سوپر مارکتها، تنوع کالاها و مزیتهای رقابتی آنها روزبهروز بیشتر شد و به تدریج فروشگاههای غول پیکر یا هایپر مارکتها متولد شدند.
بین سالهای 1990 تا 2000 تغییرات بزرگی در صنعت ریتیل به وجود آمد و شروع عصر دیجیتال در این صنعت نیز خودنمایی کرد. در این دوره فروشگاههای زنجیرهای Carrefour و Aldi پا را فراتر گذاشته، شعب خود را در سطح جهانی گسترش داده و تبدیل به فروشگاههایی بینالمللی شدند و از طرف دیگر اولین فروشگاه زنجیرهای آنلاین، یعنی Amazon، متولد شد و این صنعت را به طور کامل متحول کرد. طبق آمار در سال 1997 بیش از 61 درصد خردهفروشی در آمریکا به وسیله فروشگاههای زنجیرهای انجام میگرفت.
در دهههای اخیر نیز، اکثر فروشگاههای سنتی توسعه یافتند و تبدیل به یک فروشگاه زنجیرهای شدند و یا به یکی از آنها پیوستند. اکنون شاهد همگرایی فروشگاههای آنلاین و آفلاین هستیم. در حال حاضر توجهها بیشتر روی تجربه مشتری و ارائه خدمات شخصیسازی شده به مشتریان است. فناوریهای نوین از جمله Ai، Big Data، BI و … به بهبود تجربه خرید نیز کمک کردند.
فروشگاههای زنجیرهای توانستهاند، با تطبیق با تغییراتی که در صنعت و اجتماع، از قرن 19 تا امروز، به وجود آمد، خود را به عنوان بخش مهمی از زندگی روزمره مردم در سراسر جهان تثبیت کنند. البته لازم به ذکر است، رشد و تکامل این صنعت متوقف نشده و امروزه با سرعتی زیاد در حال حرکت است.
سابقه موضوع فروشگاههای زنجیرهای و مساله توزیع در ایران به سال 1328 وتاسیس تعاونی مصرف سپه بازمیگردد، ولی در دوره سازندگی، به دلیل وجود مشکلات فراوان در بخش توزیع کالاها که بیشتر متاثر از دو عامل وضعیت نابسامان اقتصادی و ساختار نامناسب نظام توزیع سنتی بود، دولت بر آن شد تا با تاسیس فروشگاههای نوین زنجیرهای، وضعیت توزیع را در کشور بهبود ببخشد و از آشفتگی در بازار جلوگیری کند. این تصمیمیات منجر به ایجاد فروشگاههای رفاه و شهروند شدند. امروزه در ایران شاهد رشد بیشتر و اصولیتر این فروشگاهها هستیم؛ هرچند مسیر طولانی برای رسیدن به بازار جهانی پیش رو داریم.
انواع مدلهای فروشگاهای زنجیرهای
مدیریت فروشگاههای زنجیرهای به عنوان یک صنعت پیچیده و گسترده، دارای ساختارهای مختلفی است که برای بهبود عملکرد، کاهش هزینهها، بهبود تجربه مشتری و افزایش سودآوری باید مدلی مناسب با شرایط فروشگاه انتخاب شود. تعداد مدلهای مدیریتی چین استورها زیاد و متنوع است که در ادامه به بررسی اصلیترین مدلهای موجود میپردازیم.