هر آنچه درباره فروشگاه زنجیره‌ای باید بدانید

فروشگاه زنجیره‌ای به فروشگاه‌های مرتبط به هم گفته می‌شود که شعب آن در نقاط مختلف، تحت یک مرکزیت و مدیریت قوی اداره می‌گردند. فروشگاه‌های زنجیره‌ای با ارائه خدمات و محصولات باکیفیت، توانسته‌اند جایگاه ویژه‌ای در بازار به دست آورند و از همین رو، امروزه، نقش بسیار مهمی در تامین نیازهای روزمره مردم ایفا می‌کنند و روز به روز نقش آن‌ها پررنگ‌تر می‌شود و حوزه فعالیت آن‌ها نیز گسترش بیشتری پیدا می‌کنند. مطلب پیش رو برای افرادی که در دنیای فروشگاه‌های زنجیره‌ای صنعت ریتیل فعالیت می‌کنند یا قصد دارند وارد این دنیا شوند، آماده شده تا با بررسی جوانب مختلف، چالش‌ها و نکات کلیدی این صنعت، مسیر موفقیت همواری پیش رو داشته باشند.

نرم‌افزار فروشگاه زنجیره ای- صفر تا صد فروشگاه‌های زنجیره‌ای

فروشگاه زنجیره‌ای چیست؟

فروشگاه‌های زنجیره‌ای، از چندین فروشگاه تشکیل شده که توسط یک شرکت واحد مرکزی، تحت مالکیت، نام تجاری و مدیریت واحد فعالیت می‌کنند. در حقیقیت کلیه فعالیت‌های تبلیغاتی، خرید، توزیع و ارائه استراتژی‌های فروش به صورت یک فرماندهی واحد انجام می‌شود. این فروشگاه‎ها می‌توانند فعالیت‌های اقتصادی خود را در دو بخش عمده‌ فروشی و خرده فروشی قرار دهند. ویژگی‌های مشترکی میان فروشگاه‌های زنجیره‌ای وجود دارد. از طرفی زنجیره‌های هر فروشگاه، باید طبق قوانین مشخصی فعالیت کند که به صورت متمرکز مدیریت می‌شوند. فروشگاه‌های زنجیره‌ای، به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند از:

  • فروشگاه‌های زنجیره‌ای تخصصی (تک منظوره): فروشگاه‌های زنجیره‌ای تخصصی، فروشگاه‌هایی هستند که تنها یک گروه کالایی خاص را عرضه می‌نمایند.

  • فروشگاه‌های زنجیره‌ای جامع (چند منظوره): فروشگاه‌های زنجیره‌ای جامع، فروشگاه‌هایی هستند که مجموعه‌هایی از گروه‌های کالایی مختلف را عرضه می‌کنند.
انواع فروشگاه‌های زنجیره ای

برخی از ویژگی‌ها که در تمام چین استورها مشترک است عبارتند از:

  • فعالیت زنجیره‌های فروشگاه تحت عنوان یک برند یا نام تجاری مشترک جهت تضمین کیفیت واحد، بین شعب مختلف

  • فروش کالاهای یکسان در واحدهای مختلف

  • مدیریت متمرکز شعب جهت بهبود هماهنگی و یکپارچگی در فرآیندها، سیاست‌ها و راهبردها

  • خرید عمده از تامین کننده و امکان بهره‌مندی از تخفیفات ویژه خرید عمده و در نتیجه ارائه تخفیفات به مشتریان

  • دارای شبکه گسترده‌‎ای از شعب در مناطق مختلف شهر یا کشور و امکان دسترسی آسان‌تر به محصولات و خدمات

  • تبلیغات و بازاریابی متمرکز، در نتیجه تقویت نام تجاری و جذب مشتریان بیشتر

  • امکان تقاضای وام و تسهیلات از بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری به دلیل حجم فروش و تراکنش‌های بالا

  • حجم فروش بالا و خرید برنامه‌ریزی نشده مشتریان به دلیل قرارگیری کالاها متعدد در کنار یکدیگر

  • تداوم حیاط اقتصادی وابسته به توسعه شعب

  • نیازمند به سطح بالای نیرو متخصص

storeها با ارائه محصولات متنوع و خدمات باکیفیت، جایگاه ویژه‌ای در زندگی مردم و بازار جهانی پیدا کرده‌اند و در حال حاضر نقش مهمی در اقتصاد جامعه نیز دارند. این فروشگاه‌ها در حوزه‌های مختلف خوار و بار فروشی، آرایشی و بهداشتی، سوپرمارکتی، پوشاک، رستوران، لوازم خانه و … فعالیت می‌کنند.

از معروف‌ترین فروشگاه‌های زنجیره‌ای در سطح جهانی می‌توان به والمارت (Walmart) بزرگترین فروشگاه‌ زنجیره‌ای که محصولات متنوعی از مواد غذایی تا لوازم الکترونیکی را ارائه می‌دهد، آمازون (Amazon) که با ترکیب فروشگاه‌های آنلاین و فیزیکی به یکی از پیشروان صنعت خرده‌فروشی زنجیره‌ای تبدیل شده‌است، استارباکس (Starbucks) که کافه زنجیره‌ای با تجربه مشتری یکنواخت در سراسر جهان است و ایکیا (IKEA) فروشگاه زنجیره‌ای تخصصی در زمینه مبلمان و لوازم خانگی که به دلیل طراحی‌های مدرن و قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه شناخته شده است، اشاره کرد.

معروف‌ترین فروشگاه‌های زنجیره‌ای ایرانی را نیز پیش از این به بررسی کرده‌ایم و به شما پیشنهاد می‌کنیم جهت شناخت بیشتر آن‌ها و کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بازار ریتیل در ایران، نگاه کوتاهی به آن‌ها بیندازید.

تاریخچه فروشگاه‌های زنجیره‌ای

در اواخر قرن 19 میلادی، پس انقلاب صنعتی فرانسه با گسترش شهرها و افزایش جمعیت، نیازهای مردم دستخوش تغییراتی اساسی شده و نیازهای فروشگاهی مردم شهرها ،گسترش یافت. از همین رو نمونه‌های اولیه این فروشگاه‌ها مانند هایپرمارکت‌های Marshal Field’s در شیکاگو و R.H. Macy & Co. در نیویورک به وجود آمدند.

اولین فروشگاه زنجیره ای
دپارتمان مارشال فیلد- اولین فروشگاه زنجیره ای

طولی نکشید که فروشگاه‌های زنجیره‌ای در آمریکا با سرعت زیادی افزایش پیدا کردند و تا سال 1929 نزدیک به 22 درصد کل خرده‌فروشی در این کشور توسط فروشگاه‌های زنجیره‌ای انجام می‌شد. در این حین فروشگاه‌های زنجیره‌ای از فروشگاه‌های خرده فروشی خوار و بار و ارزاق به حوزه‌های دیگر از جمله بخش توزیع دخانیات، دارو و رستوران وارد شدند. دلیل اصلی استقبال از این فروشگاه‌ها، قیمت‌های نسبتا پایین اجناس آن‌ها بود؛ به همین دلیل فروشگاه‌های زنجیره‌ای برای حفظ مزیت رقابتی خود و رقابت در ارائه کالا با قیمت پایین‌تر، انبارها و شبکه های پخش و واحدهای بسته‌بندی ایجاد کردند تا با یکپارچگی زنجیره تامین هزینه‌ها را کاهش داده و بتوانند کالاها را با قیمت پایین‌تری به مردم ارائه کنند.

یکی دیگر از عواملی که مشتریان را به سوی این فروشگاه‌ها فرا می‌خواند، امکان گردش خریداران در فروشگاه، دیدن انواع محصولات و قدرت انتخاب مشتری، که اصطلاحا به آن self service می‌گویند، بود. همچنین در این فروشگاه‌ها، تمایزی بین خریداران در نظر گرفته نمی‌شد، همین امر هم موجب استقبال اقشار طبقه پایین و هم طبقه بالا از این فروشگاه‌ها می‌شد.

در این سا‌ل‌ها شرکت‌هایی مانند A&P (The Great Atlantic & Pacific Tea Company) در آمریکا متولد شدند که فروشگاه‌های زنجیره‌ای مدرن به شمار می‌رفتند و محصولات متنوعی را با قیمت‌های رقابتی ارائه می‌دادند. پس از آن، تا سال 1950 فروشگاه‌هایی از جمله Kroger وSafeway در آمریکا متولد شده و رشد چشم‌گیری پیدا کردند.

موفقیت این فروشگاه‌ها در آمریکا موجب شد تا فروشگاه‌های زنجیره‌ای از قاره آمریکا فراتر روند و فروشگاه‌هایی، از جمله فروشگاه Tesco، در انگلستان راه‌اندازی شود. در بین سال‌های 1960 تا 1980 فروشگاه‌های خرده‌فروشی در حوزه‌های تخصصی به وجود آمدند. به طور مثال فروشگاه‌های Toys “R” Us و The Home Depot از جمله چین استورهایی بودند که در زمینه‌های خاصی مانند اسباب‌بازی و ابزار فعالیت می‌کردند. لازم به ذکر است، بزرگ‌ترین و معروف‌ترین فروشگاه‌ زنجیره‌ای جهان در سال 1962 توسط سام والتون، با نام تجاری والمارت تاسیس شد. وال مارت با تمرکز بر کاهش هزینه‌ها و ارائه قیمت‌های پایین، توانست سریعا به یکی از بزرگ‌ترین فروشگاه‌های زنجیره‌ای تخفیفی در جهان تبدیل شود.

از همان سال‌ها، برای اولین بار، فروشگاه‌های زنجیره‌ای وارد دنیای رقابت در ایجاد سوپرمارکت‌های امروزی شدند. این فروشگاه‌ها که عموما در حومه شهرها قرار داشتند، فروشگاه‌های بزگ‌تری بوده و تنوع کالاهای قابل فروش در آن‌ها نیز بیشتر از فروشگاه‌های قبلی بود. وسعت سوپر مارکت‌ها، تنوع کالاها و مزیت‌های رقابتی آن‎ها روزبه‌روز بیشتر شد و به تدریج فروشگاه‌های غول پیکر یا هایپر مارکت‌ها متولد شدند.

بین سال‌های 1990 تا 2000 تغییرات بزرگی در صنعت ریتیل به وجود آمد و شروع عصر دیجیتال در این صنعت نیز خودنمایی کرد. در این دوره فروشگاه‌های زنجیره‌ای Carrefour و Aldi پا را فراتر گذاشته، شعب خود را در سطح جهانی گسترش داده و تبدیل به فروشگاه‌هایی بین‌المللی شدند و از طرف دیگر اولین فروشگاه‌ زنجیره‌ای آنلاین، یعنی Amazon، متولد شد و این صنعت را به طور کامل متحول کرد. طبق آمار در سال 1997 بیش از 61 درصد خرده‌فروشی در آمریکا به وسیله فروشگاه‌های زنجیره‌ای انجام می‌گرفت.

فروشگاه زنجیره ای کارفور

در دهه‌های اخیر نیز، اکثر فروشگاه‌های سنتی توسعه یافتند و تبدیل به یک فروشگاه‌ زنجیره‌ای شدند و یا به یکی از آن‌ها پیوستند. اکنون شاهد همگرایی فروشگاه‌های آنلاین و آفلاین هستیم. در حال حاضر توجه‌ها بیشتر روی تجربه مشتری و ارائه خدمات شخصی‌سازی شده به مشتریان است. فناوری‌های نوین از جمله Ai، Big Data، BI و … به بهبود تجربه خرید نیز کمک کردند.

فروشگاه‌های زنجیره‌ای توانسته‌اند، با تطبیق با تغییراتی که در صنعت و اجتماع، از قرن 19 تا امروز، به وجود آمد، خود را به عنوان بخش مهمی از زندگی روزمره مردم در سراسر جهان تثبیت کنند. البته لازم به ذکر است، رشد و تکامل این صنعت متوقف نشده و امروزه با سرعتی زیاد در حال حرکت است.

سابقه موضوع فروشگاه‌های زنجیره‌ای و مساله توزیع‌ در ایران به سال 1328 وتاسیس تعاونی مصرف سپه بازمی‌گردد، ولی در دوره سازندگی، به دلیل وجود مشکلات فراوان در بخش توزیع کالاها که بیشتر متاثر از دو عامل وضعیت نابسامان اقتصادی و ساختار نامناسب نظام توزیع سنتی بود، دولت بر آن شد تا با تاسیس فروشگاه‌های نوین زنجیره‌ای، وضعیت توزیع را در کشور بهبود ببخشد و از آشفتگی در بازار جلوگیری کند. این تصمیمیات منجر به ایجاد فروشگاه‌های رفاه و شهروند شدند. امروزه در ایران شاهد رشد بیشتر و اصولی‌تر این فروشگاه‌ها هستیم؛ هرچند مسیر طولانی برای رسیدن به بازار جهانی پیش رو داریم.

انواع مدل‌های فروشگا‌های زنجیره‌ای

مدیریت فروشگاه‌های زنجیره‌ای به عنوان یک صنعت پیچیده و گسترده، دارای ساختارهای مختلفی است که برای بهبود عملکرد، کاهش هزینه‌ها، بهبود تجربه مشتری و افزایش سودآوری باید مدلی مناسب با شرایط فروشگاه انتخاب شود. تعداد مدل‌های مدیریتی چین استورها زیاد و متنوع است که در ادامه به بررسی اصلی‌ترین مدل‌های موجود می‌پردازیم.

انواع مدل های فروشگاه های زنجیره ای و تعاریف آنها
  • مدل فروشگاه‌های زنجیره‌ای فرنچایز (Franchise): فرنچایز یا فرانشیز رایج‌ترین مدل‌ کسب و کاری در صنعت خرده فروشی است. در این مدل، شرکت مادر (فرنچایزر) برای افراد یا شرکت‌های دیگر (فرنچایزی‌ها) این امکان را فراهم می‌کند تا از نام تجاری، فرمول‌ها، محصولات و سیستم‌های کاری آن استفاده کنند. در مقابل امتیازگیرنده‌ها معمولاً مبلغی به صورت حق‌الامتياز (رویالتی) یا مبلغ اولیه پرداخت می‌کنند. در این مدل، فرنچایزگیرنده از نام تجاری برند شناخته شده و اعتبار آن بهره‌مند می‌شوند و همین امر بستری فراهم می‌کند تا از همان ابتدای کار مشتریان بیشتری به آن اعتماد کرده و فروش خوبی داشته‌باشد.

    معمولا فرنچایزرها، روش‌ها و فرمول‌های منحصر به فردی دارند که شانس دستیابی به موفقیت را افزایش می‌دهد. این روش‌ها و فرمول‌ها در زمینه‌های مدیریت، بازاریابی، ارائه محصولات، عملیات فروشگاه و … است که به امتیازگیرنده به طور رایگان آموزش داده می‌شود. با توجه به نکاتی که گفته شد، شروع یک کسب و کار در چنین شرایطی و تحت عنوان یک برند شناخته شده، ریسک کم‌تری نسبت به یک کسب و کار مستقل دارد. البته از طرفی لازم به ذکر است که این مدل در کنار مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد که باید به آن‌ها توجه کرد. فرنچایزگیرنده‌ها اکثرا باید هزینه اولیه بالایی را پرداخت کنند که برای بسیاری از افرادی که می‌خواهند کسب و کاری آغاز کنند، امکان‌پذیر نیست. از طرفی امتیازگیرنده‌ها باید از قوانین و دستورالعمل‌های فرنچایزر پیروی کنند که این خود محدودیت‌هایی را در تصمیم‌گیری‌ها ایجاد می‌کند و موفقیت و شکست امتیازگیرنده کاملا به موفقیت با شکست فرنچایزر وابسته است. البته مزایای آن به معایبش ارجحیت دارد و از همین رو، محبوب‌ترین مدل برای گسترش کسب و کار به حساب می‌آید. مک‌دونالد، کی‌اف‌سی، پیتزا هات، استارباکس، دیلی‌مارکت و هایپر فامیلی، از جمله برندهایی هستند که با مدل فرنچایز فعالیت می‌کنند

    در مطلبی به طور کامل به هرآنچه در مورد فرانچایز باید بدانید پرداخته‌ایم که خواندن آن را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

فرنچایز چیست
  • مدل فروشگاه زنجیره‌ای جزیره‌ای (Island Store Model): فروشگاه‌هایی که با مدل جزیره‌ای مدیریت می‌شوند، به صورت مجزا، مانند جزیره‌هایی مستقل، عمل می‌کنند؛ اما به یک شبکه مادر وابسته هستند. مدل جزیره‌ای برای فروشگاه‌هایی مناسب است که نیاز دارند با شرایط محلی تطبیق پیدا کنند و انعطاف‌پذیری داشته‌باشند. در این مدل مدیر هر فروشگاه اختیارات زیادی در تصمیم‌گیری‌های محلی دارد که باعث می‌شود تصمیم‌گیری‌ها سریع‌تر و موثر‌تر انجام ‌شود. از این رو با توجه به تغییرات بازار و نیازهای محلی، تطبیق با شرایط موجود به موقع انجام می‌گیرد. در نتیجه مدیریت منابع بهتر انجام شده و نیازهای مشتریان بهتر پاسخ داده‌شود. این مدل رقابت خوبی را در بین شعب ایجاد می‌کند و افزایش فروش کلی برند را در پی دارد.

    لازم است در کنار مزایای خوب این مدل، معایب آن را نیز بشناسیم تا در رابطه با مدل مدیریت برند خود بهتر تصمیم بگیریم. استقلال فروشگاه‌ها خود منجر به عدم یکپارچگی در کل شبکه فروشگاهی می‌شود. هزینه‌های مدیریتی این مدل زیاد است، چرا که هر شعبه نیاز به یک مدیریت مستقل دارد. استقلال فروشگاه‌ها و مدیریت‌های جداگانه شعب، موجب می‌شود که کیفیت خدمات ارائه شده هر فروشگاه متفاوت از دیگری باشد. در نهایت انتخاب مدل فروشگاه زنجیره‌ای به اهداف تجاری برند و نیاز بازار آن بستگی دارد. از جمله برندهایی که از این مدل برای مدیریت فروشگاه خود استفاده می‌کنند، می‌توان به نان سحر، یاران دریان، زارا، اچ اند ام و … اشاره کرد.

مدل فروشگاهی جزیره ای چیست
  • مدل فروشگاه زنجیره‌ای غیر جزیره‌ای (Non-Island Store Model): در مدل غیرجزیره‌ای، فروشگاه‌ها، تحت یک سیستم مدیریتی مرکزی به صورت یکپارچه اداره می‌شوند و از سیاست‌ها، استاندارد و رویه‌های یکسانی پیروی می‌کنند. از همین رو، تمامی شعب تصویر و تجربه یکسانی را ارائه می‌دهند. لازم به ذکر است در این مدل فروشگاه‌ها کم‌تر به نیازهای محلی و تغییرات بازار منطقه‌ای واکنش نشان داده می‌شود. در این مدل فروشگاه‌های غیر جزیره‌ای، تمامی مشتریان با خرید از هر یک از شعب فروشگاه، می‌توانند شاهد کیفیت و خدمات یکسانی باشند. در این فروشگاه‌ها مدیریت مرکزی امکان کنترل و نظارت کامل بر عملکرد همه شعبه‌ها را دارد و به دلیل سیستم‌های کاری متمرکز، هزینه‌ها کم‌تر و کارایی بالا است. به طور مثال، برای خرید و تامین مایحتاج، به صورت متمرکز، موجب کاهش هزینه‌ها می‌گردد.

    این مدل در کنار حسن‌هایی که دارد، دارای معایبی نیز است. فرایند متمرکز مدیریت این مدل، موجب افزایش بروکراسی و کاهش سرعت تصمیم‌گیری می‌شود. همین امر موجب کاهش توانایی فروشگاه برای تطبیق با نیازها و ترجیحات محلی مشتریان می‌شود و نسبت به تغییرات بازار واکنش به موقع نخواهند داشت. مدیران محلی نیز ممکن است به دلیل اختیارات کمی که دارند، بی‌انگیزه عمل کرده و مشکلاتی ایجاد کنند. با توجه به توضیحاتی که داده شد، مشخص است این مدل در صنایعی که نیاز به یکنواختی و هماهنگی بالا است، کاربرد دارد. از جمله فروشگاه‌هایی که طبق مدل غیرجزیره‌ای مدیریت می‌شوند، می‌توان به والمارت، تارگت، کارفور، استارباکس، مک‌دونالد، چرم مشهد، جانبو، چرم منط و … اشاره کرد.

مدل فروشگاهی غیرجزیره ای چیست
  • مدل فروشگاه زنجیره‌ای دیسکانت یا تخفیفی (Discount Store Model): فروشگاه‎‌های زنجیره‌ای دیسکانت، یکی از مدل‌های موثر و مهم در صنعت خرده فروشی به حساب می‌آید که تمرکز اصلی آن روی ارائه محصولات با پایین‌ترین قیمت ممکن است. در این مدل از فروشگاه‌ها، با کاهش هزینه‌های عملیاتی و بهره‌برداری از اقتصاد مقیاسی، تلاش می‌کنند کالاها را با قیمت‌های رقابتی به فروش برسانند. به طور مثال یکی از استراتژی‌های این فروشگاه‌ها برای کاهش هزینه‌ها و اعمال تخفیفات بیشتر این است که محصولات خود را به صورت عمده خریداری کنند. خرید عمده محصولات، مشکلی برای فروشگاه ایجاد نمی‌کند؛ چرا که استراتژی قیمت‌گذاری پایین موجب حجم فروش بالا در فروشگاه شده و سودآوری را نیز افزایش می‌دهد. با این وجود بدیهی است که در این مدل به جای تمرکز بر حاشیه سود بالا، تمرکز بر روی حجم فروش بالا و گردش سریع موجودی است و به سودآوری در بلند مدت کمک می‌کند. با کاهش هزینه‌‎ها، حاشیه سود فروشگاه نیز بالا می‌رود. عمدتا فروشگاه‌های دیسکانت طیف وسیعی از محصولات از جمله مواد غذایی، لوازم خانگی، پوشاک و محصولات الکترونیکی را ارائه می‌دهد.

    این مدل برای کالاهای روزمره بسیار مناسب است و مشتریانی را که به دنبال خریدهای مقرون به صرفه هستند، به خود جذب می‌کند. در مدل دیسکانت، فشار بر حاشیه سود فروشگاه، یکی از چالش‌های اساسی است؛ چرا که کاهش قیمت‌ها، حاشیه سود فروشگاه را در معرض خطر قرار می‌دهد و این مدل فروشگاه‌ها را مستلزم مدیریت دقیق در هزینه‌ها می‌کند. این دسته از فروشگاه‌ها با رقابت شدید سایر فروشگاه‌های دیسکانت و فروشگاه‌های آنلاین مواجه هستند که این امر نیازمند استراتژی‌های بازاریابی موثر و دقیق است. در برخی از این فروشگاه‌ها گاها کاهش هزینه‌ها موجب کاهش کیفیت نیز می‌شود و به تصویر برند ضربه می‌زند. به همین جهت باید مدیریت دقیقی انجام شود تا کاهش هزینه‌ها به ساختار فروشگاه و کیفیت محصولات ضربه‌ای وارد نکند. از جمله فروشگاه‌هایی که طبق مدل دیسکانت مدیریت می‌شوند، می‌توان به والمارت، تارگت، آلدی، هایپر فامیلی، جانبو و … اشاره کرد. این مدل ضمن این که مزایای قابل توجهی دارد و جایگاه ویژه‌ای در زندگی مردم پیدا کرده‌است، نیازمند استراتژی‌های مدیریتی دقیق و کارآمد است تا بتواند در بازار رقابتی امروز موفق عمل کند.

فروشگاه تخفیفی چیست

ویژگی‌های فروشگاه‌های زنجیره‌ای

  • تأمین کالا در فروشگاه های زنجیره‌ای و همین‌طور مدیریت و نظارت بر آنها متمرکز است.

  • قیمت‌ها ثابت بوده و خریداران نیازی به چانه‌زنی ندارند.

  • فروش غیرمتمرکز است و هر واحدی به خودیِ خود یک خرده‌فروش کامل محسوب می‌شود.

  • روی گردش مالی زیاد و سریع تأکید دارند.

  • این سیستم در زمینه‌ی گسترش شعبه‌هایش انعطاف‌پذیر است.

  • اقلامی که شعبه‌های یک فروشگاه زنجیره‌ای می‌فروشند، همگی یک شکل هستند.

  • اقلامی که فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌فروشند، معمولا آنهایی هستند که مشتریان بسیار نیاز دارند و ماهیت‌شان بادوام است، مثل کفش، لباس و غیره.

ویژگی های فروشگاه های زنجیره ای

مزیت‌ فروشگاه‌های زنجیره‌ای

  • چنین فروشگاه‌هایی واسطه‌های بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نهایی را حذف می‌کنند.

  • از مزایای خرید عمده استفاده می‌کنند.

  • از ویژه‌کاری در محصول خاصی بهره‌مند هستند.

  • یک‌پارچگی قیمت‌ها و کیفیت محصولات در همه‌ی شعبه‌ها حفظ می‌شوند.

  • اگر یک شعبه کالایی کم بیاورد، می‌تواند آن را سریعا از شعبه‌ی دیگری در همان منطقه یا منطقه‌ی مجاور تأمین کند.

  • معمولا هزینه‌های عملیاتی اندکی دارند.

  • از آنجا که نظارت متمرکزی وجود دارد، تبلیغات مشترکی برای همه‌ی شعبه‌ها دارند.

  • در این سیستم، انعطاف‌پذیری در عمل وجود دارد.

  • از آنجا که شعبه‌ها کالاهایشان را بنابه نیاز از دفتر مرکزی تهیه می‌کنند، ترسی از انبار بیش‌ از حد کالا وجود ندارد

  • اگر یک شعبه به‌خاطر ضرر سنگین یا کاهش فروش بسته شود، روی سودآوری کلی چنین سازمانی اثر نمی‌گذارد، چراکه ضرر یک شعبه، روی سود به‌دست آمده از سایر شعبه‌ها تقسیم می‌شود.