اهمیت Q-Commerce در تجارت الکترونیک
اهمیت Q-Commerce در تجارت الکترونیک غیرقابل چشمپوشی است. Q-Commerce، که معادل فارسی آن تجارت سریع است برای فروش محصولات به صورت آنلاین و تحویل زیر یک ساعت آنها به کار میرود. تحویل سریع محصولات در بازه زمانی کوتاه زیر یک ساعت، تا چندی پیش یک امر عجیب و دور از ذهن بود؛ اما امروزه نه تنها در تجارت الکترونیک، بلکه در زندگیهای بسیاری از ما جایگاه ویژهای پیدا کرده است. در این مطلب تلاش کردهایم، مفهوم، تاریخچه، مزایا و معایب تجارت سریع را برای شما توضیح دهیم.
تاریخچه Q-Commerce
تجارت سریع در سال 2011 با شرکتهایی از جمله Postmates متولد شد؛ اما رشد و تکامل آن در سال 2017 اتفاق افتاد. دلیل این گسترش، ورود شرکتهای Meituan و Delivery Hero به این حوزه بودند. در ابتدای تولد مفهوم Q-Commerce زمان تحویل محصولات حدود 60 دقیقه بود تا این که در سال 2019 فروشگاههای دارک استور رکورد ارسال در 20 دقیقه را هم زدند. در حال حاضر معروفترین شرکتهای فعال در تجارت سریع، عبارتاند از شرکتهای Getir در استانبول، Gorillas در برلین و Blinkit در هند.
ویژگیهای تجارت سریع
تجارت سریع یا Q-Commerce یک بیزینس مدل از تجارت الکترونیک است که روی تحویل سریع کالا به مشتری تمرکز دارد. اهمیت Q-Commerce در تجارت الکترونیک از این رو است که، مزایای خرید سنتی و عرضه تقاضا در چند دقیقه را در دل خرید آنلاین جای داده است. به زبان سادهتر میتوان گفت، تجارت سریع همان تجارت الکترونیک است که در یک آواتار سریعتر و محلیتر قرار گرفته است. در حال حاضر شرکتها و کسب و کارهایی که در زمینه فروش و تحویل مواد غذایی فعال هستند، تمایل بیشتری به رشد در زمینه تجارت سریع دارند. فروشگاههای فعال در زمینه تجارت سریع، محلههای مختلف شهرهای بزرگ را از طریق انبارهای کوچک خود، تحت پوشش قرار میدهند. این انبارها همان دارک استورها هستند. کیو کامرس، بر مبنای ویژگیهای خاصی طراحی شده است که موجب تمایز آن با سایر مدلهای فروش میشود. این ویژگیها عبارتاند از:
- تحویل سریع به مشتری: تمرکز اصلی تجارت سریع روی تحویل سریع کالا است. در پروسه کیو کامرس، مشتری، کالا را از طریق یک پلتفرم خریداری میکند و طی یک فرایند راحت، سریع و به صرفه از نظر زمانی، کالا به دستش میرسد.
- راحت بودن خرید: کوییک کامرس این امکان را به مشتریان خود میدهد تا در هر زمان و مکانی که میخواهند، تنها به وسیله گوشی موبایل خود، خرید خود را انجام دهند. تحویل کالا به ساعات کاری ثابت محدود نیست.
- نرخ پایین و به صرفه بودن: فروشگاههایی که در زمینه کوییک کامرس فعال هستند، عموما کالاهای خود را به صورت عمده تهیه میکنند و این موضوع موجب میشود هزینه نهایی کالاها برای خریدار، کم شود و در نتیجه فروش فروشگاه بالا برود.
- به صرفه بودن از نظر زمانی: استفاده از کوئیک کامرس، موجب میشود در زمان صرفه جویی شود. چرا که به دلیل کم شدن هزینههای فروشگاهی محصول، هزینه ارسال آن قابل چشمپوشی است و خریدار نیز زمان بسیار کمی را برای خرید خود صرف میکند.
مزایای کوئیک کامرس
مهمترین مزایای مدل تجارت سریع یا Q-Commerce عبارت است از:
- بهبود تجربه مشتری: تجارت سریع با سرعت تحویل سریع کالا به مشتری، صرفه جویی در زمان و هزینههای جانبی خرید حضوری، موجب بهبود تجربه مشتری میشود.
- ایجاد فرصت شغلی در زمینه تحویل کالا: کوئیک کامرس فرصتهای شغلی بسیاری را برای شرکتها و افرادی که در زمینه ارسال و تحویل کالا فعالیت میکنند، ایجاد میکند.
- پتانسیل رشد: تجارت سریع با گسترش فروشگاههای ابری، استارتاپها و … میتواند رشد پیدا کند و خدمات متعدد دیگری نیز به آن اضافه شود
Q-Commerce یا تجارت سریع در ایران
در حال حاضر گروه اسنپ با کانسپت اسنپ اکسپرس خود و گروه دیجی کالا با سرویس دیجی کالا جت به دنبال پیادهسازی تجارت سریع در ایران هستند و در تلاشند سفارش مشتریان را در کمتر از 45 دقیقه بدست آنان برسانند.
دیجی کالا برای ارسال سریع سفارش ها از سرویس لجستیکی خود به نام دیجی اکسپرس بهره گرفته است و به دو شیوه تامین کالا را انجام میدهد.
- شیوه اول: سفارش از طریق فروشگاهها در محلههاست. در این روش، پیک خود فروشگاهها کالاهای سفارشدادهشده را به مقصد میرسانند.
- شیوه دوم: ثبت سفارش از «جت مارت»های دیجیکالا است. جت مارتهای انبارهای اختصاصی یا همان دارک استورهای دیجیکالاست که سفارشهای مشتریان از آنها به وسیله پیک دیجیکالا ارسال میشوند
دلیل اهمیت Q-Commerce در تجارت الکترونیک از این رو است که امروزه این یک مزیت رقابتی در حوزه خرده فروشی به حساب میآید و در کشورهای مختلف توسعه یافته است. اما لازم به ذکر است، برای ورود صنعت خرده فروشی به تجارت سریع، هزینه نسبتا زیادی برای تغییر اساسی در برخی از زیرساختها نیاز است.